Terug naar nieuwsoverzicht

Verslag National Globe Science Fair

Geen reacties

Hoe voorzien we in 2050 in de behoeften van 9 miljard aardbewoners? Dat is de vraag waar alle studies van de Universiteit Wageningen om draaien. In één van de gebouwen van deze universiteit heb ik (Bram Swaanen) samen met Yannick Hoegee en Djimo de Rooij meegedaan aan de Science Fair van organisatie Globe.  Wat is het doel van deze Globe Science fair? Waarom deden wij mee aan dit project? En hoe hebben wij de dag ervaren? Dat ga ik vertellen in dit stukje.

Globe is een internationale organisatie die zich bezig houdt met de samenwerking tussen studenten en wetenschappers. Het doel van deze organisatie is dan ook het aanzetten tot nadenken over milieu problemen en wetenschappelijk onderzoek onder studenten. Dit doet het door evenementen als de Science Fair te organiseren.

Wij hebben meegedaan aan deze Science Fair met een onderzoek naar luchtkwaliteit voor het vak Science and Society. Dit vak is onderdeel van het tweetalig VWO dat wij volgen op het Heerenlanden College. Het doel van dit vak is het stimuleren van leerlingen om na te denken over hoe wetenschap werkt, wat eigenlijk erg goed samenvalt met het doel van de Globe organisatie. Voor ons onderzoek hebben we ons dan ook verdiept in hoe wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Verder zijn we bij een wetenschapper van de TU Delft langs geweest, die ons begrip van de stof verder heeft uitgebreid en ons heeft geholpen met het doen van een echt wetenschappelijk onderzoek.

De dag zelf vonden wij erg geslaagd. Ten eerste hebben we natuurlijk onze presentatievaardigheden en onze kennis van het onderwerp kunnen verbeteren. Ook hebben we aardige en enthousiaste mensen ontmoet die zich graag inzetten voor de toekomst van onze aarde. Verder was de dag erg goed georganiseerd: er was gezorgd voor lunch en koffie, de jurering ging soepel en alles verliep zoals het ons van tevoren was verteld. Ook hebben we een spel gedaan dat we erg interessant vonden, omdat er veel aspecten van wetenschappelijk onderzoek doen in terug kwamen.

Kortom, onze Globe-ervaring was een leerzaam traject en de Globe Science Fair was een geslaagde dag. We hebben veel geleerd en het was leuk om na te denken over hoe we oplossingen kunnen vinden voor toekomstige problemen. Het is ook belangrijk om over dit soort dingen na te denken. Wij willen de wereld toch zo achterlaten dat het ook kansen biedt aan de volgende generaties. Daarom zijn dit soort activiteiten leuk en nuttig om te doen. Ik zou alle leerlingen van deze school – en geïnteresseerde ouders niet te vergeten – dan ook aanraden een keer deel te nemen aan een dergelijke activiteit.

 

Bram Swaanen

4VT

 

Geplaatst 27 juni 2017